Hebben zonnepanelen invloed op het energielabel?
Zonnepanelen verbeteren het energielabel van uw woning. Wat moet je ervoor doen en wat maakt het uit?
Wat is een energielabel?
Het energielabel van uw woning laat zien hoe energiezuinig uw woning is. Zeer zuinige woningen hebben het energielabel A++ (groen). Dit zijn meestal nieuwe woningen die zijn gebouwd met de nieuwste technologie en materialen. Een ander extreem voorbeeld is het energielabel G (rood). Deze huizen zijn erg inefficiënt. De meeste woningen hebben een energielabel tussen A en G.
Wat is het Voorlopig Energielabel?
In 2015 hebben alle woningen een voorlopig energielabel gekregen van de overheid. Dit wordt bepaald aan de hand van de gegevens in het kadaster. Denk bijvoorbeeld aan het bouwjaar, de grootte van de woning en het type woning. Weet u (al) niet wat uw energielabel is? Je kunt het altijd aanvragen op homekeur.nl.
Wat is het definitieve energielabel?
Het voorlopige energielabel is slechts een schatting. Dit is bedoeld als (gratis) richtlijn, maar niet alle energiebesparende maatregelen worden meegenomen in de berekening. Potentiële kopers zullen een definitief energielabel moeten aanvragen om de energie-efficiëntie van hun woning te kennen (vereist vanaf 2015). Bij het bepalen van het definitieve energielabel wordt rekening gehouden met andere factoren. Naast de kadastrale gegevens zijn er nog andere energiebesparende maatregelen die van invloed zijn op de energie-efficiëntie van uw woning.
Online aanvraagformulier invullen
De aanvraag energielabel bestaat uit een vragenlijst over uw woning. Gegevens zoals bouwjaar en grootte zijn al ingevuld. U wordt gevraagd om de informatie over uw huis te bekijken en zo nodig wijzigingen of toevoegingen aan te brengen. Beschrijft kenmerken als glassoort, verwarming, vloer- en dakisolatie en de eventuele aanwezigheid van energiebesparende elementen zoals zonnepanelen.
Is een energielabel verplicht?
De overheid verlangt een definitief energielabel bij de verkoop van een woning. Het verkopen van een woning zonder het vereiste energielabel kan een boete opleveren van maximaal € 405,-.