Schilder Noordwijkerhout

Elektrische palletwagen – einde aan al dat gepiep

Palletwagens geven de logistiek binnen een bedrijf een extra ruggensteun. Want goederen moeten steeds maar weer vertild worden. Dat gebeurt met mobiele til platforms die vaak palletwagens genoemd worden maar ook bekend staan als pompwagens of pallettrucks. Een elektrische palletwagen geeft de logistiek nog een zetje mee. Het toverwoord is hier ‘elektrisch’. Waar veel palletwagens nog met de hand (via een pompsysteem) worden bediend, krijgt de elektrische variant steeds meer de overhand. Meer bedrijven beseffen de toegevoegde waarde van palletwagens met accu en gaan ervan profiteren.

Accu’s worden ware bodybuilders

Koop je tegenwoordig een elektrische palletwagen, dan ben je er bijna steeds van verzekerd dat je de nieuwste accutechniek erbij krijgt, die van lithium-ion. Dit type accu’s heeft de oude loodzuuraccu van de markt verdrongen. Lithium-ion is namelijk beter te onderhouden en bovendien veel duurzamer. Anders dan loodzuur kan lithium-ion op elk moment even bijgeladen. Ook is de laadsnelheid veel beter en gaat zo’n accu echt langer mee. Krijg je nu de kans om een serie tweedehands palletwagens te kopen die al elektrisch zijn aangedreven? Check dan vooral of ze nog gebruik maken van de loodzuur-techniek. Goedkoop wordt dan snel duurkoop.

Elektrische palletwagen – de accu telt

Koop je een palletwagen met de nieuwe accutechniek, dan koop je ook flexibiliteit. Zo’n palletwagen komt moeilijk leeg te staan want ook halfvol geladen kun je die op elk moment (koffiekwartiertje, lunch) even bijladen zodat je pompwagen de dag weer door kan. Ook Plug and Play batterijen kan zo’n palletwagen aan. Zo weet je zeker dat je palletwagen in actie kan komen op elk moment dat je medewerkers die nodig hebben. Het enige waar je je vooraf even bezig mee moet houden: hoeveel vergt het magazijn- of terreinwerk van de accu. Dus hoe zwaar moet de accu zijn.

Kies de palletwagen die voor jouw bedrijf werkt

Voorafgaande aan het bestellen van een elektrische palletwagen, stel je jezelf het best de volgende vragen:

  • Zet ik de palletwagen de hele dag in, of slechts zo nu en dan?
  • Heeft de palletwagen een platform nodig waarop de bestuurder kan staan?
  • Welk maximaal draagvermogen dient de palletwagen te hebben?

Er kunnen meer vragen opdoemen. Die bijvoorbeeld te maken hebben met de keuze tussen een handmatige of een elektrische variant. De stevigheid van de wagen. Het bedieningsgemak. De aansluiting van een bepaald type pompwagen op de dominerende werkprocessen in jouw hallen en/of op jouw bedrijfsterrein.

De elektrische palletwagen wordt favoriet

De belangrijkste afweging lijkt echter altijd weer het draagvermogen van een palletwagen te zijn. Dat geldt voor een handmatige maar zeker ook voor een elektrisch aangedreven palletwagen. De meeste pompwagens met accu kunnen een gewicht van 1500 tot 2000 kilo zonder problemen aan. Wat sterkere varianten hebben geen moeite met 2500 tot 3000 kilo draagvermogen. De handmatige pompwagen mag dan nog geen verleden tijd zijn, de palletwagen met accu speelt zich wel goed in op de pompwagen markt. Het gemak telt, maar ook het toenemende gewicht van pallets is de reden dat de elektrische palletwagen terrein wint. Ook zorg je natuurlijk zo beter voor de gezondheid van je medewerkers; die hoeven niet almaar handmatig te pompen. Last bot not least: voor in de vrachtwagen zijn er ruimtebesparende modellen te koop. Dat scheelt weer aan vrachtruimte!