Schilder Noordwijkerhout

Betonvloeren: dit is wat je erover moet weten

Overweeg jij om een nieuwe vloer te nemen? Dan is de kans groot dat jij wat betreft het aanbod door de bomen het bos niet meer ziet. Je kunt kiezen voor tegels, budget laminaat, parket of beton. Om jou een handje te helpen, bespreken we in dit artikel alle voor- en nadelen van beton. Zo kun jij goed afwegen of een betonvloer de juiste keuze is voor jouw woning. 

De voordelen 

Betonvloeren kennen vele voordelen. Zo is een betonvloer een naadloze vloer, wat zorgt voor een strakke uitstraling. Daarnaast kan er in tegenstelling tot tegels geen vuil tussen de voegen belanden, wat een betonvloer ook weer onderhoudsvriendelijk maakt. Door het industriële karakter van een betonvloer past het perfect in een modern interieur, winkels en kantoren. Een ander groot voordeel is dat betonvloeren erg slijtvast zijn en daarmee ook een lange levensduur hebben. Zelfs als de vloer intensief wordt belopen heb je er vele jaren plezier van. De meeste mensen denken bij een betonvloer meteen aan grijs, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Er kunnen tegenwoordig verschillende kleurstoffen worden toegevoegd aan het mengsel van de vloer, wat maakt dat je de kleur zelf kunt bepalen. Als je wenst een vloer te kunnen combineren met vloerverwarming en isolatie, is dat zeker mogelijk bij een betonvloer.  

De nadelen

Nu denk jij misschien: waarom zou ik dan geen betonvloer nemen? Nou, er zijn toch enkele nadelen verbonden aan beton. Zo moet er met betonvloeren altijd rekening worden gehouden met een grote opbouwhoogte, van wel minimaal 7 centimeter. Met name bij renovaties moet hier rekening mee worden gehouden. Een ander nadeel is dat er na verloop van tijd barstjes of scheurtjes zullen ontstaan. Vooral in combinatie met een vloerverwarming kunnen door temperatuurschommelingen sneller scheurtjes ontstaan. Kleine scheurtjes geven een stoere, industriële look maar grote scheuren zouden moeten worden aangepakt met bijvoorbeeld epoxymortel. Betonvloeren zijn, met name in de keuken, ook zeer gevoelig voor vlekken. Vetvlekken bijvoorbeeld kunnen zeer hardnekkig zijn. Door de vloer te beschermen met een coating of impregneermiddel kunnen vlekjes worden vermeden. Let goed op dat dit wel weer extra kosten met zich meebrengt. Al met al is een betonvloer een prima keuze als je op zoek bent naar een stevige vloer met een moderne uitstraling en weinig onderhoudswerk. Als je rekening houdt met de grote opbouwhoogte en scheurvorming, kun je jarenlang plezier hebben van een betonvloer.