Schilder Noordwijkerhout

Betaalbare keuken kopen – een handvol tips

Een betaalbare keuken heeft altijd met geld te maken, vaak met een beperkt budget. Maar ook bij een goedkope keuken verwacht je toch wel een basiskwaliteit, zelfs als je er eentje bij een bouwmarkt aanschaft. Ga je een betaalbare keuken kopen, dan zijn er een paar tips die ervoor zorgen dat je binnen je budget kunt blijven. Stel eerst vast wat je maximaal voor een nieuwe keuken over hebt. En begin dan met dat bedrag in je achterhoofd je zoektocht bij winkels in de buurt en op online platforms. 

Tip 1 als je een betaalbare keuken kopen gaat

Speur naar tweedehands keukens of afgeprijsde modellen. Een tweedehands keuken gaat vaak nog jaren mee en je betaalt slechts een fractie van de nieuwprijs. De grootste kans om een exemplaar te bemachtigen dat je mooi vindt, is via online-advertenties, vooral te vinden op sites zoals Marktplaats. Een enkele keer kun je zo’n keuken zelfs gratis meenemen, mits je die ter plekke zelf demonteert. 

Tip 2: zelf monteren

Wil je een keuken op maat laten maken? Bijvoorbeeld omdat de ruimte die je voor je nieuwe keuken in gedachten hebt geen standaard keukenblok toelaat? Bestel dan vooral kasten met een kant-en-klaar systeem, keukenkasten die je zelf gemakkelijk in elkaar kunt zetten. Meestal krijg je er gedetailleerde montage-instructies bij. Dit soort keukenopstellingen kun je onder andere bij bouwmarkten vinden. Door zelf alles in elkaar te zetten houd je je keuken betaalbaar.

Tip 3, werkt bij een betaalbare keuken kopen

Maak zelf een keukenontwerp en let daarbij vooral op de eenvoud. Stel je keuken samen door uit te gaan van standaardmaten van keukenkastjes en werkbladen. Alles dat gewijzigd moet worden, gaat je geld kosten. En zorg ervoor dat je keukenontwerp gerealiseerd kan worden van degelijke maar niet dure materialen.

Tip 4: op jacht naar aanbiedingen

Zoek je keuken tussen de aanbiedingen, tussen keukens die flinke kortingen hebben of tijdens een uitverkoop. Online vind je op gezette tijden keukens met kortingen tot wel 50%. Dat scheelt een slok op de borrel. Deze tip vereist wel geduld. Maar als je jezelf een paar maanden de tijd gunt, kun je wel een betaalbare keuken kopen die jou past qua design en apparatuur.

Tip 5: bespaar als je een betaalbare keuken kopen gaat

Kies voor je nieuwe keuken bij onderdelen voor goedkope alternatieven. Een werkblad van kwarts is heel mooi maar ook prijzig. Een goedkope variant is een werkblad van laminaat. Sommige keukenfrontjes kosten per stuk meer dan 500 euro. Zoek ook hier naar alternatieven. Daarmee kun je op basis van 12 kastjes snel 1.000 euro besparen. Hetzelfde geldt voor de apparatuur in de keuken. Voor A-merken betaal je de hoofdprijs terwijl B-merken een stuk goedkoper zijn. Maar wel dezelfde garantie bieden.

Tip 6: controleer het materiaal

Ga niet een betaalbare keuken kopen om de goedkope prijs alleen. Ook budgetkeukens moeten een minimale kwaliteit hebben. Check dit als volgt:

  • Het plaatmateriaal dient minimaal 16 mm dik te zijn
  • Afwerking van de zijkanten van de kasten met ABS-kantenband en géén papieren fineer
  • Laden werken via soft close systeem
  • Houten aanrechtblad is van multiplex en niet van spaanplaat